Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még egy "kis" Kombinatorika :D

Főoldal » Középiskola » Matematika
511
Az A-t meg tudtam csinálni viszont a B-ben csak addig jutottam hogy a lehetőségeket kiszámoltam... Viszont nem tudom tovább.. Amit ha többször számoltunk számokkal mit kell kezdeni? Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, kombinatorika, 12. osztály, Helpme
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hetes számrendszerben 0-6-ig vannak számok. Értelemszerűen a 0 nem lehet a leírt számok között, így csak 1-6 között operálunk.

Keressünk néhány ilyen számsort:

666666
122333
224444

Azt érdemes észrevenni, hogy a különböző számjegyek összege pont 6:

6=6
1+2+3=6
2+4=6
Így gyakorlatilag csak a kérdés, hogy a 6 hányféleképpen írható fel különböző számok összegeként. Nem nehéz kitalálni azt sem, hogy a fenti három összegen kívül már csak egy van:
1+5=6. Ez azt jelenti, hogy a különböző számok tekintetében négyféle számkombináció rakható ki:

6 darab 6-os: (6 alatt a 6)=1-féleképpen.
1 darab 1-es és 5 darab 5-ös: (6 alatt az 1)*(5 alatt az 5)=6*1=6-féleképpen
2 darab 2-es és 4 darab 4-es: (6 alatt a 2)*(4 alatt a 4)=15*1=15-féleképpen
1 darab 1-es, 2 darab 2-es és 3 darab 3-as: (6 alatt az 1)*(5 alatt a 2)*(3 alatt a 3)=6*10*1=60-féleképpen.
Tehát 1+6+15+60=82 esetben lesz ilyen szám.
Összes eset: 6⁶=46656, így a valószínűség: 82/46656=41/23328=~0,001758=0,1758%.
0