Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztéle típusok fiatal szárban?

108
Ezek a különböző típusok között mi a különbség? Mi az egyes típusok különleges funkciója a növény számára?
- protosztéle
- szifonsztéle levélrések nélkül
- szifonsztéle levélrésekkel
- eusztéle

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sztéle, szállítószövet, Szar, xilém, floém, protosztéle, szifonsztéle, levélrés, eusztéle
0
Felsőoktatás / Biológia

Válaszok

1
Az adott típusú sztélek közötti különbségek az értelemszerűen a szövetek felépítésében és a növényi struktúrákban vannak. A különböző típusú sztélek különböző fajtákra és környezeti feltételekre utalnak, és különböző funkciókat töltenek be a növényekben.

Protosztéle: Ez a legprimitívebb típusú sztéle, amelyben a szállítószövetek közvetlenül érintkeznek a központi résszel. A protosztéle általában egyszerűbb, rostos növényekben fordul elő, például a mohákban és a lycopodákban. Funkciója az anyagok szállítása a növényen belül, bár általában kevésbé hatékony, mint a fejlettebb sztéle típusoké.

Szifonsztéle levélrések nélkül: Ebben a típusban a szállítószövetek csövesekben találhatók, de a levélrések hiányoznak. Ez a típus jellemző a lombos, de levélrések nélküli növényekre, például a mohákra és az eperlevelűekre. A szállítószövetek szerepe az anyagok szállítása és elosztása a növényben.

Szifonsztéle levélrésekkel: Ez a típus hasonló a szifonsztéle levélrések nélküli változatához, de itt már vannak levélrések is. Ezek a levélrések segítik a gázcserét és a párologtatást a növényen keresztül, ami fontos a fotoszintézishez és a vízháztartáshoz. Ez a típus jellemzőbb a fejlettebb, lombos növényekre, például a páfrányokra és a magasabb rendű növényekre.

Eusztéle: Ez a legfejlettebb sztéle típus, amelyben a szállítószövetek bonyolult szervezettségűek és jól megkülönböztethetők. Az eusztéle jellemző a magasabb rendű, szárazföldi növényekre, például a magasabb rendű páfrányokra és a virágos növényekre. Funkciója az anyagok hatékony szállítása és elosztása a növényben, valamint a strukturális támogatás.






1