Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a mikrofillum és a makrofillum? Különbségeik?

99
Van egy elképzelésem, de valószínűleg rossz/hiányos. A mikrofillum olyam levél típus, ami keskeny, kicsi és tápanyag szegény és nincs levélrés? A makrofillum pedig a nagy/terebélyes, tápanyagdús ás levélréssel rendelkező levéltípus?

Tudna valaki segíteni kicsit tisztába tenni ezeket a fogalmakat? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mikrofillum, makrofillum, levél, levelek, biológia, levélrés
0
Felsőoktatás / Biológia

Válaszok

1
Mikrofillum: Ez a kifejezés általában a növényi levél méretét és morfológiáját jelöli. A mikrofillumok kicsi, vékony levelek, amelyek általában a pikkelyeket vagy a tűket foglalják magukba. Általában a kisebb növényeknél vagy a szárazabb környezetben élő növényeknél fordulnak elő. Például a tűlevelű növények (mint például a fenyőfák) tűlevelei mikrofillumok.

Makrofillum: Ez pedig a nagyobb, vastagabb levelekre utal, amelyek általában levélnyélen és levélszöveten alapulnak. Ezek a levelek sok tápanyagot tartalmaznak, és nagy felületet biztosítanak a fotoszintézishez. A legtöbb évelő növény, bokrok és fák makrofillumokkal rendelkeznek.

Ami a tápanyagot illeti, mind a mikrofillumok, mind a makrofillumok lehetnek tápanyagdúsak vagy tápanyagszegények, mivel a növények tápanyagellátása függ a környezeti feltételektől és a növény saját tulajdonságaitól.

Fontos megjegyezni, hogy a levéltípusok sokféleséget mutatnak, és nem minden esetben lehet őket ilyen egyszerűen kategorizálni. A lényeg az, hogy megértsük a különbségeket a mikrofillumok és a makrofillumok között, és hogyan alkalmazzák ezeket a különbségeket a növények adaptációjában és ökológiájában.
1