Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős! Matek házi, 6. osztály!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
348
24 darab egységkockából az összes kockát felhasználva különböző (nem egybevágó) téglatesteteket építünk. Mekkora lesz a felszínük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egységkockákból rakjuk ki őket, akkor olyan téglatesteket kapunk amelyek élei egész számok. Vagyis a térfogatuk, a `24 \ "egységkocka"^3` három egész szám szorzata.

Ezért először is tényezőkre bontjuk a 24-et:

`24 // color(orange)2 = 12`
`12 // color(orange)2 = 6`
`6 // color(orange)2 = color(orange)3`

Vagyis:

`24 = 2 * 2 * 2 * 3`

Ezekhez még hozzájön az 1 és maga a szám (de mivel kombinációkat használunk, magát a számot majd megkapjuk a többi szorzataként).

Tehát a három él ezeknek a számoknak a kombinációi:

`{:(bb"a", bb"b", bb"c", bb"F = (a * b * + b * c + a * c) * 2"),
(1, 1, 2 * 2 * 2 * 3 = 24, (1 * 1 + 1 * 24 + 1 * 24) * 2 = color(red)98),
(1, 2, 2 * 2 * 3 = 12, (1 * 2 + 2 * 12 + 1 * 12) * 2 = color(red)76),
(1, 2 * 2 = 4, 2 * 3 = 6, (1 * 4 + 4 * 6 + 1 * 6) * 2 = color(red)68),
(1, 2 * 2 * 2 = 8, 3, (1 * 8 + 8 * 3 + 1 * 3) * 2 = color(red)70),
(2, 2, 2 * 3 = 6, (2 * 2 + 2 * 6 + 2 * 6) * 2 = color(red)56),
(2, 2 * 2 = 4, 3, (2 * 4 + 4 * 3 + 2 * 3) * 2 = color(red)52):}`

(Nagyjából ugyanaz mint a tegnapi https://ehazi.hu/q/137504 )
0