Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra házi és holnapra kell meglegyen!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
359
Mind a két feladatot egyismeretlenes egyenlettel megoldani!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia, küldöm a 15. számú feladat megoldását!


A szövegben megadott információk alapján felírjuk az adatokat:

VII.B: x fő
VII.A: x-nek a 75%-a —> 0,75x fő
Összes tanuló: 49 fő


Az adatokat egyenletbe rendezzük, majd megoldjuk azt:

x + 0,75x = 49
1,75x = 49 /:1,75
x = 28


Az x értékét behelyettesítve kiszámoljuk, hogy hány tanuló jár a két osztályba külön-külön:

VII.B: 28 fő
VII.A: 0,75 • 28 = 21 fő


Ellenőrzés az eredeti egyenlet alapján:

28 + 21 = 49

A megoldásunk helyes!
1

Szia, küldöm a 14. számú feladat megoldását!


Mivel a 779 lejes ár az eredeti árnak a 95%-a, nekünk a 100%-ot kell meghatároznunk:

779 lej —> 100% – 5% = 95%
x lej —> 100%


Az egyenlet kétféleképpen is felírható:

x = 779 : 0,95
x = 820

VAGY

x = (779 : 95) • 100
x = 8,2 • 100
x = 820


Válasz:

A kerékpár eredeti ára 820 lej volt.
1