Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolásban szeretnék segítséget kérni!

Főoldal » Középiskola » Kémia
393
Az újezüst (alpakka) nevű ötvözet nikkelt, cinket és rezet tartalmaz. Az ötvözet 1,00 g-
ját sósavban oldva 194 cm3, 25 C hőmérsékletű és standard nyomású hidrogéngáz fejlődik, az anyagból 0,500 g marad feloldatlanul.
A) Az egyik ötvöző nem oldódik sósavban. Melyik ez és miért nem oldódik?

B) Írja fel a lejátszódó reakciók reakcióegyenleteit!

C) Számítsa ki az ötvözet tömegszázalékos összetételét!

Csak a C részhez szeretnék segítséget kérni!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
·Szia!

A; Csak a réz nem fog feloldódni a sósavban a pozitív st. potenciálja miatt! (Ez 0,5 g tömegű.)
B; Egyenletek:
1; Ni + 2 HCl → NiCl₂ + H₂
2; Zn + 2 HCl → ZnCl₂ + H₂, mindkét fém hidrogéngázt fejleszt, az összes H₂ mennyisége: n(H₂)=194/24.500= 7,9184·10-³ mol.

C; A felírható egyenlet pedig a gázra: (x/58,7)+((0,5-x)/65,4)=0,0079184 → 65,4·x+ 58,7·(0,5-x)=30,3985 → 6,70·x=1,0485, ebből pedig az : x=0,156 g Ni, és a m(cink, Zn)=(0,5-0,156)=0,344 g.

A tömeg%-os összetétele az alpakkának: 50 tömeg% Cu, 34,4 tömeg% Zn, 15,6 tömeg% Ni, ezekből áll az ötvözet! :)

Remélem tudtam segíteni!
0