Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyomás, hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő

Főoldal » Középiskola » Fizika
402
Kérlek tudnátok segíteni! Nagyon szépen köszönjük.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1


1,

m = 1650 kg

g = 10 `m/s^2`

A = `4*a*b` = `4*0.2m*0.08m` = 0,064 `m^2` (négy kereke van)

`p=F/A` = `(m*g)/A` = `(1650*10)/0.064` = 257812 Pa = 0,26 MPa

2,

`rho` = 13600 `(kg)/m^3`

g = 9,81 `m/s^2`

h = 0,76 m

`p=rho*g*h` = `13600*9.81*0.76` = 101 396 Pa

3,

Hol mennyi a hidrosztatikai nyomás? Ez a kérdés nem egyértelmű, a váza alján azt ki lehet számolni, de akkor nem kell számolni a váza súlyával.

A váza alján a hidrosztatikai nyomás kiszámításához csak a folyadékoszlop magassága szükséges, ebben az esetben h = 15 cm = 0,15 m

`p_("hidr.")` = `rho*g*h` = `1000*10*0.15` = 1500 Pa

4,

A merülés arányát a sűrűségek aránya adja meg, ebben az esetben `rho_("fa")/rho_("víz")` = `650/1000` = 0,65

A kocka 65%-a lesz a vízfelszín alatt.

5,

h = 10994 m

`rho` = 1060 `(kg)/m^3`

g = 10 `m/s^2`

`p_("hidr.")` = `rho*g*h` = `1060*10*10994` = 116,6 MPa

A = `a*b` = `0.5*0.6` = 0,3 `m^2`

F = `p*A` = `116.5*10^6*0.3` = 35 MN = `3.5*10^7` N
0