Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koszinusz Tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
616
Sziasztok! Segítenétek megoldani nekem ezeket a feladatokat? Legfőbbként a 2. és a 3. feladatot kellene, a többit talán értem..
Segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Koszinusz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jó ábra kell mindkettőhöz.

2. (A vágány persze nem egy egyenes, hanem kettő, de itt matekban olyan, mintha csak egy egyenes lenne.)
Az `A` pont az egyik őrház, a `B` pont a másik. Az `X` pontban keresztezik egymást a vágányok.
`XA=132=b`
`XB=253=a`
`AB=c=?`
Ez viszonylag egyszerű... Az `XAB` háromszögre és `γ` szögre fel lehet írni a koszinusztételt:
`c^2=a^2+b^2-2ab·cos\ γ`
Csak be kell helyettesíteni.

3.
Nézd a jobb oldalon a trapézt. A `β` szög a kérdés.
Ez trükkösebb, mert kell hozzá az az ötlet, hogy húzzunk párhuzamost a `D` pontban a `BC` oldallal, az `M` pontban metszi az alapot.
Észre kell venni, hogy `MB="1,6"` és az `AMD` szög szintén `β`!
Az `AMD` háromszögre és benne a `β` szögre fel lehet írni a koszinusztételt:
`AD^2=AM^2+MD^2-2·AM·MD·cos\ β`
`4^2=("4,5"-"1,"6)^2+"3,5"^2-2·("4,5"-"1,"6)·"3,5"·cos\ β`
Ebből fejezd ki a `cos\ β`-t, aztán számológéppel számold ki az arc cos-t.
0