Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra házi és holnapra kell meglegyen!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
344
Egyismeretlenes egyenlettel megoldani!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


A szövegben megadott információk alapján felírjuk az adatokat:

Gergő: x lej
Anna: 2x lej
Peti: 2x – 13 lej
Apa: 20 lej
Ajándék ára: 77 lej


Az adatokat egyenletbe rendezzük, majd megoldjuk azt:

x + 2x + 2x – 13 + 20 = 77
5x + 7 = 77 /–7
5x = 70 /:5
x = 14


Az x értékét behelyettesítve kiszámoljuk, hogy a gyerekeknek mennyi pénze volt külön-külön::

Gergő: 14 lej
Anna: 2 • 14 = 28 lej
Peti: 2 • 14 – 13 = 15 lej


Ellenőrzés az eredeti egyenlet alapján:

14 + 28 + 15 + 20 = 77

A megoldásunk helyes!
1