Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!
Melyik fermentációs folyamat felelős a kelesztett kenyér lágy, lyukacsos szerkezetéért?
Kicsit szétdobta amit írtam, de leírom ide:
A glükóz átalakul piroszőlősavvá a glikolízis folyamata során. Eközben történik egy szubsztrát szintű foszforiláció amit a piroszőlősav savmaradéka a piruvát visz véghez egy foszfátcsoporttal, ami enzimek segítségével ATP-t eredményez.
Ezek mellett két hidrogén is leszakad, ami a NAD+ t átalakítja NADH + H^+ azaz oxidálódik az anyag redukálódik a NAD+.
A piruvát (piroszőlősav) dekarboxilezést szenved el, aminek a lényege az, hogy a 3 szénatomos piroszőlősav átalakul 2 szénatomos acetaldehiddé enzimek segítségével (és kofaktorokkal), ezek után oxidálódik az acetaldehid és alkohol keletkezik, amit a NADH + H+ tesz lehetővé.