Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik fermentációs folyamat felelős a kelesztett kenyér lágy, lyukacsos szerkezetéért?

81
- Etilalkoholos és tejsavas fermentáció
- Vegyes-savas fermentáció
- Etilalkoholos fermentáció
- Tejsavas fermentáció

Szerintem az etilalkoholos, de nem tudom hogy ez vagy az etilalkoholés ÉS tejsavas fermentáció-e a helyes válasz.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fermentáció, fermentálás, etilalkohol, alkohol, tejsav, szerkezet
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Az etilalkoholos fermentáció / erjedés.
Az élesztő alkoholos erjedést végez anaerob környezetben azaz oxigénmentes:
Glükóz (6 szén) --> 2 piroszőlősav (3 szén) -->
(2 NAD+ --> 2 NADH)
(2 ADP --> 2 ATP)

(2 NADH --> 2 NAD)
--> 2 acetaldehid (2 szén) + 2 CO2 -> 2 etanol (2 szén)

Kicsit szétdobta amit írtam, de leírom ide:
A glükóz átalakul piroszőlősavvá a glikolízis folyamata során. Eközben történik egy szubsztrát szintű foszforiláció amit a piroszőlősav savmaradéka a piruvát visz véghez egy foszfátcsoporttal, ami enzimek segítségével ATP-t eredményez.
Ezek mellett két hidrogén is leszakad, ami a NAD+ t átalakítja NADH + H^+ azaz oxidálódik az anyag redukálódik a NAD+.
A piruvát (piroszőlősav) dekarboxilezést szenved el, aminek a lényege az, hogy a 3 szénatomos piroszőlősav átalakul 2 szénatomos acetaldehiddé enzimek segítségével (és kofaktorokkal), ezek után oxidálódik az acetaldehid és alkohol keletkezik, amit a NADH + H+ tesz lehetővé.

Módosítva: 6 hónapja
1