Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számos szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
387
Melyik az a háromjegyű szám, amely eggyel kisebb, mint a szélső számjegyeinek a felcserélésével adódó szám kétszerese? (Sárga feladatgyűjtemény 185/314.)
Három ismeretlenes egyenlettel próbálkoztam, nem jött össze. :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a háromjegyű szám számjegyei balról jobbra: abc

Ekkor: (100a+10b+c)+1=2(100c+10b+a)
100a+10b+c+1=200c+20b+2a
100a-2a+c-200c+1=10b /:10
10a-20c+-(2a-c-1)/10=b
Mivel 0≤b≤9 és b egész, ezért 2a-c-1 tízzel osztható. --> 2a-c-1=10 és 10a-20c=10
2a-c=11
a-2c=1

a=7 és c=3 és b=9

793

Ell: 793+1=2·397
1