Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék! Köszönöm szépen

Főoldal » Általános iskola » Matematika
481
Mekkorák a háromszög szögei , ha a legnagyobb 15 fokkal nagyobb a legkisebbnél, és 10 fokkal a középsőnél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


Minden háromszög esetében igaz, hogy a belső szögek összege 180°, tehát:

α + β + γ = 180°


A feladatban megadott adatok alapján a β és a γ szög a következőképpen írható fel:

α = β + 10° —> β = α – 10°

α = γ + 15° —> γ = α – 15°


A szögeket ezután egyenletbe rendezzük, majd levezetjük azt:

α + α – 10° + α – 15° = 180°

3α – 25° = 180° /+ 25°

3α = 205° /:3

α = 68,3°
Mivel végtelen tizedes tört jött ki, a szög nagyságát tizedekre kerekítve adtam meg.


Az α szög nagysága alapján meghatározható a másik két szög nagysága is:

β = 68,3° – 10° = 58,3°
γ = 68,3° – 15° = 53,5°


Ellenőrzés:

68,3° + 58,3° + 53,3° = 180° (kerekítéssel)
0