Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felszín és térfogat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1245
Egy téglatestfelszíne 280cm2. Két éle 5cm, illetve 6cm hosszú. Mekkora a harmadik éle, illetve a testátlója?

2. Kérdés: egy négyzetes hasáb éleinek összege 3,6 m. Egyik éle kétszerese a másiknak. Mennyi a felszíne és a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
térfogat, felszín
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglatest felszínképlete: A=2*(ab+bc+ca), de a képlet nélkül is ki lehet számolni a felszínt (a határoló lapok összterülete lesz a felszín). Itt beírjuk az ismerteket:

280 = 2*(5*6+6*c+c*5), tehát
280 = 2*(30+6c+5c), vagyis
280 = 2*(30+11c), azaz
280 = 60+22c, kivonunk 60-at:
220 = 22c, végül losztunk 22-vel:
10 = c, tehát a harmadik él hossza 10 cm.

A testátló képletét érdemes megjegyezni:  a²+b²+c² , vagyis a testátló hossza  5²+6²+10²  =  161  cm =~12,7 cm.

2. Legyen a rövidebbik él hossza x méter, ekkor a másik él hossza 2x méter lesz. A testnek így 4 darab 2x hosszú és 8 darab x hosszú éle van, így összesen 4*2x+8*x=16x méter, ennek kell 3,6-nek lennie:

16x = 3,6, erre x=0,225 adódik, tehát az alapélek hossza 0,225 méter, az oldalél hossza 2*0,225=0,45 méter.
A felszín és a térfogat innen már csak a hasáb képleteiből adódik.
0