Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
312
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


A feladat felírása egyenlettel:

a – b = 13


Tudjuk, hogy az első szám a második számnak az 5-szöröse, tehát

a = 5b


Ezt behelyettesítjük az eredeti egyenletbe, majd levezetéssel megoldjuk azt:

5b – b = 13
4b = 13 /:4
b = 3,25


A ‘b’ szám értéke alapján meghatározzuk az ‘a’ szám értékét:

a = 5b = 5 • 3,25 = 16,25


Végül az eredeti egyenletbe való behelyettesítéssel leellenőrizzük a feladat megoldását:

16,25 – 3,25 = 13

A megoldásunk helyes!
0