Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Emelt matek 10 osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
619
Egy fa magasságát akarjuk megmérni. A fa törzsétől ugyanazon irányban két karót szú- runk a földbe úgy, hogy azok A, és B, végpontjai a fa M tetőpontjával egy egyenesbe essenek (1116. ábra). Számítsuk ki a fa magasságát, ha AD=22 m, AB = 1,5 m, a karók 2 m és 2,5 m ma- gasak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A segítséget előre is köszönöm!
0

Az általam is ismert ábra jelöléseit használva, a párhuzamos szelők tétele alapján:
(b-a):(MD-a)=(AB):(AD)
(2,5-2):(MD-2)=1,5:22
keresztbe szorzás után:
0,5·22=1,5·(MD-2)
11=1,5MD-3 /+3
14=1,5MD /:1,5
MD=9,33 m
1

Köszönöm szépen!
0