Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt a feladatot hogy kéne megoldani?

Főoldal » Középiskola » Kémia
800
"Valamely szénhidrogén moláris tömege 84g/mol. A vegyület 4,2 grammja 1200cm^3 20°C-os (0,1 MPa nyomású) klórgázt képes addicionálni. Mi a vegyület molekulaképlete?"

Hiányoztam egy hetet a suliból és aztán nem vagyok képben (főleg az ilyen feladatokkal), valaki lenne olyan kedves hogy megmutatja a levezetését?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szerves kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy a keresett vegyület összegképlete CnHm. Ekkor a moláris tömege `n*12+m` g/mol, amiről most tudjuk, hogy 84. Vagyis lényegében a `12n+m=84` diofantoszi egyenletet kell megoldanunk. A lehetőségek:
C1H72
C2H60
C3H48
C4H36
C5H24
C6H12

Ezek közül egyedül az utolsó létezik, a többinél túl sok hidrogén jut a szénatomokra (pl. 5 szénatom összesen 20 kötést tud létesíteni, így 24 hidrogénnel nehezen tudna molekulát alkotni), tehát a keresett szénhidrogén összegképlete C6H12.

Persze ehhez az összegképlethez sokféle szénhidrogén tartozhat, pl. ez az összegképlete a ciklohexánnak és a metil-ciklopentánnak is. Viszont ezek ugye alkánok, így elég semlegesek, addicionálni nem tudnak. A halogénaddíciós reakciók az alkénekre jellemzőek, tehát a keresett vegyület a hexén valamelyik izomerje.

Lényegében kész vagyunk, csak a rend kedvéért ellenőrizzük az adatokat:

A hexénből `4.2/84=0.05` mólunk van. A klórgáz anyagmennyisége az ideális gáz állapotegyenletéből `n=(pV)/(RT)=(10^5*1.2*10^-3)/(8.314*293.16)=0.05` mol. Tehát a reakcióban ugyanannyi klór vesz részt, mint amennyi a hexénből van. Vagyis így néz ki a reakcióegyenlet:

C6H12 + Cl2 → C6H12Cl2

És tényleg, a hexén klóraddíciója így zajlik le.
0