Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek gyorsan kell!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
304
Old meg
√3×(√3-5)+(5√6-√8):√2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1


Megoldás
Matematika feladat megoldás
1) A feladat:

Adott a következő matematikai kifejezés: √3×(√3-5)+(5√6-√8):√2

A feladatunk ennek a kifejezésnek az egyszerűsítése, azaz a lehető legegyszerűbb alakban való felírása.

2) Cél:

A célunk a √3×(√3-5)+(5√6-√8):√2 kifejezés egyszerűsítése.

3) Terv:

A kifejezést a következő lépésekben fogjuk egyszerűsíteni:

Először a zárójeleket bontjuk fel a szorzás elvégzésével.
Összevonjuk az azonos gyökös tagokat.
Egyszerűsítjük a törtet, amennyiben lehetséges.
4) Megoldás:

1. lépés: Zárójelek felbontása

√3×(√3-5) = √3 * √3 - √3 * 5 = 3 - 5√3 (a gyökvonás és a szorzás tulajdonságát használva)
(5√6-√8):√2 = 5√6 / √2 - √8 / √2 (a tört felbontása két külön törtté)
2. lépés: Azonos gyökös tagok összevonása

5√6 / √2 = 5√(6/2) = 5√3 (a gyökvonás és a tört tulajdonságát használva)
√8 / √2 = √(8/2) = √4 = 2 (a gyökvonás és a tört tulajdonságát használva)
3. lépés: Összevonás és egyszerűsítés

A fenti lépések után a kifejezésünk a következőképpen alakul:

3 - 5√3 + 5√3 - 2

Összevonva az azonos gyökös tagokat (-5√3 és +5√3) kiesnek egymásból, így marad:

3 - 2 = 1

Tehát a √3×(√3-5)+(5√6-√8):√2 kifejezés egyszerűsített alakja: 1

5) Ellenőrzés:

Mivel a feladatot lépésről lépésre, a matematikai szabályokat betartva oldottuk meg, biztosak lehetünk benne, hogy az eredmény helyes. Az ellenőrzés gyanánt visszaszámolhatunk az eredeti kifejezésbe, de mivel az meglehetősen bonyolult, ezért elegendő a lépések helyességét ellenőrizni
0