Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni a kémiában?

Főoldal » Középiskola » Kémia
329
Etil-alkohol-víz keverékünk 70v/v%-os , sűrűsége 0,088g/cm³. Sűrűség (absz-alkohol) 0,89g/cm³. Sűrűség (absz víz) 1g/cm³.
a) Mekkora a tömegkoncentrációja?
b) Mekkora az anyagmennyiség koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szió!

100 cm³ oldatban van 70 cm³ tiszta alkohol és 30 cm³ víz.
A víz tömege 30 g, a tiszta alkoholé pedig (0,89·70)=62,3 g-nyi. Így ez, mivel etanolról van szó (M(etanol)=46 g/mol) , az anyagmennyisége → n(alkohol)=62,3/46=1,3543 mol.
a; pont: 100 cm³ oldatban van 62,3 g tisztaszesz, így 1000 cm³ oldatban van 623 g szesz. Ezért 623 g/dm³ a tömegkoncentráció!

b, pont: 100 cm³ oldatban van 1,3543 mol tisztaszesz, akkor 1000 cm³ oldatban lesz 13,5435 mol, így 13,5435 mol/dm³ lesz az oldat anyagmennyiség-koncentrációja! :)
0