Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy fiú vett két madarat. Egy ideig tartotta őket, majd eladta egyforma áron. Az egyiken 20 %-ot nyert, a másikon 20 %-ot veszített...

Főoldal » Középiskola » Matematika
325
Egy fiú vett két madarat. Egy ideig tartotta őket, majd eladta egyforma áron. Az egyiken 20 %-ot nyert, a másikon 20 %-ot veszített, és így összesen 10 fabatkával kapott kevesebbet értük, mint amennyiért vette őket. Mennyiért adta és vette a madarakat?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, szöveges, x, y, ismeretlenek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A két egyenlet (szerintem): 1,20x=0,80y , továbbá (1,2x+0,8y)+10=x+y, s mivel az elsőből y=(1,5·x), így a másodikba ezt beírva kapjuk, hogy → 2,4·x+10=x+1,5·x → (2,5x-2,4x)=10, azaz 0,1·x=10, ebből pedig x=100 fabatka, y=150 fabatka, ennyiért vette és eladta 120 fabatkáért a madarakat! :)

Remélem, hogy tudtam segíteni!

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves)
Módosítva: 2 éve
1