Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem igazán értem, valaki le tudná írni, hogy hogyan kell ezt megoldani? 22-ig kellene! Köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Fizika
391
1. 0,5 m hosszú, egyenletes keresztmetszetű egyik végén zárt üvegcsövet nyílásával lefelé fordítva, függőleges helyzetben víz alá nyomunk. A cső alsó vége a víz felszínétől 5 m mélyen lesz. A víz hőmérséklete 10°C, a külső levegő hőmérséklete 20°C, a légnyomás 10⁵ Pa.

Milyen magasra emelkedik a víz a csőben?

Igazából inkább a gondolatmenet érdekelne, mintsem a konkrét megoldás. :) Köszönöm.

(A megoldás 17,4 cm)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan, Nyomás, Légnyomás, meldecső, melde
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
5 m mélyen a hidrosztatikai nyomás:

`p_2=p_1+rho*g*h` = `10^5+1000*9.81*5` = 149050 Pa

A cső térfogata (x `m^2` keresztmetszet esetén, a feladat szempontjából lényegtelen, csak hogy lássuk, nem számít a keresztmetszet):

`V_1` = `x*h` = 0,5x `m^3`

`T_1` = 20 °C = 293 K

`T_2` = 10 °C = 283 K

Az egyetemes gáztörvényből:

`(p_1*V_1)/T_1=(p_2*V_2)/T_2`

`V_2` = `(p_1*V_1*T_2)/(p_2*T_1)` = `(100000*0.5x*283)/(150000*293)` = 0,324x `m^3`

Ebből látjuk, hogy a levegőoszlop hossza 32,4 cm, így a vízoszlopé 50-32,2 = 17,6 cm.


1