Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszii, holnapra kéne

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
1. Számítsa ki 3dl bor eladási árát (bruttó), ha a bor literenkénti bruttó beszerzési ára 400 Ft, és az üzletvezető 120%os haszonkulcsot alkalmazott.

2. Egy palack pezsgő nettó beszerzési ára 890 Ft, az alkalmazott árrésszint 48%.

-számítsa ki hány Ft a bruttó eladási ára a palack pezsgőnek.

-Hány Ft áfát számlázott a szállító?

3.Egy palack üdítő bruttó eladási ára 445 Ft, a nettó beszerzési ára 168 Ft. Mekkora a termék ELÁBÉ-szintje?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
A bruttó eladási árból vissza számolod a nettó eladási árat majd azt felszorzod a haszonkolcsal + 1-el ezt vissza bruttósítod és megszorzod az 1 liter tört részével.

Tehát:

Nettó beszerzési ár: `400/("1,27")=315 \ Ft`

Nettó eladási ár: `315*"2,2"=693 \ Ft`

Bruttó eladási ár: `693*"1,27"=880 \ Ft`

A `3 \ "dl"` bor bruttó eladási ára: `880*"0,3"=color(red)(264 \ Ft)`



2.)
Nettó eladási ár: `890*"1,48"=1.317 \ Ft`

Bruttó eladási ár: `1.317*"1,27"=1.673 \ Ft`


A szállítónak mindíg a nettó összeg áfarészét számlázzák: `890*"0,27"=color(red)(240 \ Ft)`




3.)
Az ELÁBÉ aránya: `"Nettó beszerzési ár"/"Bruttó eladási ár"*100=168/445*100=color(red)("37,75"%)`



A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1