Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A 2,4,5,6,8 szamjegyekből hány olyan őt jegyű számot készíthetünk amelyben a szamjegyek nem ismétlődnek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
313
Ezek közül hány kezdődik 68al? Ezek közül hány osztható 5-tel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 2,4,5,6,8 szamjegyekből hány olyan őt jegyű számot készíthetünk amelyben a szamjegyek nem ismétlődnek?

Első számjegy 5 féle, a második számjegy 4 féle, a harmadik számjegy 3 féle a negyedik számjegy 2féle és az utolsó számjegy már csak 1 féle lehet. Így 5·4·3·2·1=5!=120 db ötjegyű számot képezhetünk ha a számjegyek nemismétlődhetnek

68-cal kezdődő:

68542; 68524; 68254; 68245; 68425; 68452 azaz 6 (=3·2·1) db 68-cal kezdődő van.

osztható öttel --> az esetedben 5-re végződik
Az utolsó számjegy csak az ötös lehet így az első számjegy 4 féle, a második számjegy háromféle, harmadik számjegy 2 féle és a negyedik számjegy 1 féle lehet. Tehát 4·3·2·1=24 db ilyen szám van.
0