Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A 0, 2 ,3, 4, 6 számjegyek mindegyikét felhasználva hány néggyel osztható ötjegyű szám készíthető?

Főoldal » Középiskola » Matematika
417
Nagyon megköszönném ha valaki elmagyarázná a megoldást.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
0, 2 ,3, 4, 6 mindegyikét fel kell használni. Egy szám akkor osztható 4-gyel ha az utolsó két számjegyből álló szám osztható 4-gyel.
Az utolsó két számjegy lehet: 04; 20; 24; 32, 36; 40; 60; 64

04-re végződő számokból 3·2·1=6 db
20-ra végződő számokból 3·2·1=6 db
40-re végződő számokból 3·2·1=6 db
60-ra végződő számokból 3·2·1=6 db
24-re végződő számokból 2·2·1=4 db
32-re végződő számokból 2·2·1=4 db
36-ra végződő számokból 2·2·1=4 db
64-re végződő számokból 2·2·1=4 db

40 db ilyen szám van.
0

04-ra végződő számokból 3·2·1=6 db

Egy ötjegyű szám utolsó két számjegye 0 és 4, akkor az első három számjegye 2; 3, 6 lehet. Ezeket 3·2·1=6 féleképpen lehet sorbarendezni.
23604; 26304; 32604; 36204; 62304; 63204
Ugyanígy megértheted, hogy a 20-ra, 40-ra és 60-ra végződő számokból is 6-6 darab van


24-re végződő számokból 2·2·1=4 db

Egy ötjegyű szám utolsó két számjegye 2 és 4, akkor az első három számjegye 0; 3, 6 lehet. Ezeket 2·2·1=4 féleképpen lehet sorbarendezni. Mert az első számjegy nem lehet nulla.
36024; 30624; 60324; 63024
Ugyanígy megértheted, hogy a 20-ra, 40-ra és 60-ra végződő számokból is 4-4 darab van

Remélem így már érthető!
0