Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

13. Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
333
Egy trapéz párhuzamos oldalainak hossza 9 cm és 18 m. A hosszabb alapon fekvő szögei 34° és 60°.
a. Mekkorák a trapéz szárai?
b. Mekkora a trapéz kerülete és területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
Kiszámolod, hogy `x=a-b=18-9=9 \ cm`

Felírod a `c` oldalra rendezve a szinusz tételt: `"c"=9*(sin34°)/(sin80°)=color(red)("5,11" \ cm)`

Utána felírod a `d` oldalra rendezve a szinusz tételt: `"d"=9*(sin60°)/(sin80°)=color(red)("7,91" \ cm)`



b.)
A trapéz magassága: `m="7,91"*sin34°="4,42" \ cm`

Területe: `"T"=((a+c)*m)/2=((18+9)*"4,42")/2=color(red)("57,78" \ cm^2)`


Kerülete: `"K"=a+b+c+d=18+9+5,11+7,91=color(red)("40,02" \ cm)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0