Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11. Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
313
A PQR háromszög csúcsai: P(-6,-1), Q(6,-6) és R(2;5).

Írja fel a háromszög R csúcsűhoz tartozó súlyvonal egyenesének egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel R csúcsból húzzuk értelemszerűen a `"PQ"` szakasz felén kell áthaladnia az egyenesek.

A `"PQ"` szakasz felét jelöljük `"G"`-vel ekkor `"G"` koordinátája: `"G"(("P"_x+"Q"_x)/2;("P"_y+"Q"_y)/2)=((-6+6)/2;(-1+(-6))/2)=(0;-7/2)`

Számoljuk ki most az egyenes meredekségét: `"m"=("R"_y-"G"_y)/("R"_x-"G"_x)=(5-(-7/2))/(2-0)=17/4`

Az egyenes egyenlete tehát:

`y-y_1=m*(x-x_1)`

`y-5=17/4*(x-2)`

`y=17/4x-17/2+5`

`color(red)(y=17/4x-7/2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0