Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10. Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
415
Egy kutató mérései szerint a kaukázusi hegyi tücsök ciripelési frekvenciájának H mérőszáma az alábbi képlettel számítható ki: H=H₀+m*k^(-t/10) ahol H₀ a kérdéses tücsökfajta tengerszinten mért frekvenciájának mérőszáma, m a tengerszint feletti magasság méterben kifejezett értéke, t a Celsius fokban mért hőmérséklet, k pedig az adott tücsökfajtára jellemző állandó.

a. Mekkora a tücsök frekvenciájának mérőszáma a tengerszint felett 320 m magasan, 16 °C-os hőmérsékleten, ha az adott fajtára H₀=80 és k=6,8?

b. Az előbbi tücsök frekvenciáját 460 m tengerszint feletti magasságon mérve, annak mérőszámát 120-nak találták. Hány °C-on végezték a mérést?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`"H"="H"_0+"m"*"k"^(-"t"/10)=80+320*"6,8"^(-16/10)=color(red)("94,9")`


b.)
`120=80+460*"6,8"^(-t/10)`

`40=460*"6,8"^(-t/10)`

`t=(log \ 40/460)/(log"6,8")*(-10)=color(red)("12,74" \ °"C")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0