Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dummy változó

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1038
Ha van 4 nem mennyiségi változóm és be kell vezetnem egy dummy rendszert erre a négy változóra...akkor azt hogy kell? Ilyenkor a regressziós modellemben hány bétám lesz ezekből a változókból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
statisztika, Dummy
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Azért nem kaptál még választ, mert elég sok mindent elhallgattál...
- Binárisak-e azok a minőségi változók? Feltételezem, hogy igen. Ha nem, akkor persze további változók bevezetésével azzá tehetők, de akkor végeredményben nem négy változó lesz.
- Milyen regressziós modelled van? Feltételezem, hogy minden paraméterében lineáris.
- Mit nevezel bétának? Feltételezem, hogy a modellben keresett együtthatókat.

Példa: jövedelmet szeretnénk előrejelezni az alábbi paraméterek ismeretében:
- férfi/nő
- van/nincs diplomája
- 40 év alatti/feletti
- van/nincs gyereke

Minden paraméterhez rendelünk egy-egy dummy változót:
- `D_f=1`, ha férfi, különben `D_f=0`
- `D_d=1`, ha diplomás, különben `D_d=0`
- `D_(40+)=1`, ha 40 feletti, különben `D_(40+)=0`
- `D_(gy)=1`, ha van gyereke, különben `D_(gy)=0`

Ekkor így fog kinézni a regresszió: `\hat y=beta_0+beta_fD_f+beta_dD_d+beta_(40+)D_(40+)+beta_(gy)D_(gy)`
0