Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
445
Nagymama süteményt süt két unokájának, Andrásnak
és Bercinek. A sütemény téglalap alakú tepsiben készül
és Nagymama a tepsi valamelyik oldalával párhuzamos
vágásokkal egybevágó kis téglalapokra vágja fel. András
azokat a szeleteket szereti, amelyeknek VAN sült szélük,
Berci pedig azokat, amelyeknek nincs. Nagymama
szeretné igazságosan felvágni a süteményt, hogy
ugyanannyi kedvenc szelet jusson mindkét unokának.
lányszor hányas szeletelést alkalmazhat Nagymama
hogy ennek a feltételnek megfeleljen?

(Ha ezt valaki le tudná vezetni, megköszönnén)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
képzelj el egy négyzetrácsos lapra rajzolt nagy téglalapot, ahol a négyzetrácsok a szeletek
ekkor van egy "gyűrű" kívül, ami az egyik gyereké, a többi a másiké (itt a gyűrű alatt a kerettel érintkezőt értem)
a cél, hogy ugyanannyi kocka (így fogom hívni, mert így rövidebb) van kívül, mint belül

nézzük a belső téglalapot, ez a*b db kocka, tehát a külső 2a+2b+4 (4 sarok, érdemes lerajzolni és megnézni)
a feladat azt kéri, hogy a*b=2a+2b+4

ez megoldva a=(2b+4)/(b-2), és itt b nem lehet 2
olyan számpárok lesznek jók, ahol a és b is pozitív egész, pl. a=10, b=3 vagy a=6, b=4 (először a b-t érdemes kiválasztani)
ezt tudod ábrázolni is, de a feladat szövege nem írja elő
0