Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
820
Mennyi annak az etilén-glikol ((CH2OH)2) vizes oldatnak a tömegszázalékos összetétele, amelynek a molális (Raoult) koncentrációja 1,593 mol/kg? Mr((CH2OH)2)=62,08; Mr(H2O)=18,02; ρoldat=1,0095 g/cm3; ρ((CH2OH)2)=1,1132 g/cm3; és ρ(H2O)=0,9972 g/cm3; (Az eredményt négy értékes jegy pontossággal adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Javítom:

Mondjuk annyi oldatunk van, ami 1 kg víz és 1,593 mol `(CH_2OH)_2` oldata. Ez éppen 1,593 mol/kg molalitású.

1 mol `(CH_2OH)_2` tömege 62,08 gramm, vagyis az oldott anyag 1,593·62,08 = 98,8934 gramm.
A teljes tömeg ez plusz az oldószer tömege, vagyis 1098,8934 gramm, így a tömegszázalékos koncentráció:
`"98,8934"/"1098,8934"·100%="8,99936" %`
Ami 4 értékes jegyet nézve 8,999%

A sűrűségekre nem volt szükség...
Módosítva: 8 éve
0