Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
334
A 7.es feladatban kéne segítség, előre köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
15/14, egyszerűsítve: 1 egész 1/14
0

(Ez nem megoldás, hanem hozzászólás Luna7 válaszához.)

> 15/14, egyszerűsítve: 1 egész 1/14

Ha mellékelted volna a számítást, most megmutathatnánk hol rontottad el…

(Egyébként ilyen egyszerű számítási feladatnál jól működik az a trükk, hogy megkérded a böngésződet. Csak beírod a böngésző konzol ablakába és elvégzi a műveletet. Lásd a csatolt képen. Le nem fogja vezetni a számítást, de ellenőrzésre mindenképpen hasznos.)

Ami a feladatot illeti, szerintem az lehet a lényege, hogy nyers erős számolás helyett először csoportosítasz:

`a + b = (3 / 4 - 5 / 7 + 5 / 9) + (1 / 4 - 2 / 7 + 4 / 9)`
`a + b = (3 / 4 + 1 / 4) - (5 / 7 + 2 / 7) + (5 / 9 + 4 / 9)`
`a + b = (3 + 1) / 4 - (5 + 2) / 7 + (5 + 4) / 9`
`a + b = 4 / 4 - 7 / 7 + 9 / 9`
`a + b = 1 - 1 + 1`

Na és ezután jöhet a számolás… :P
0