Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy liftben, egy nyomós mérlegre állt egy 40 kg tömegű gyerek. Mekkora erőt mutat a lift, ha A) lefelé indul [a lift] 2 m/s gyorsulással. B) felfelé indul [a lift] 2 m/s gyorsulással?

Főoldal » Középiskola » Fizika
3856
Előre is köszönök minden választ
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Newton, erő, dinamika, gyorsulás, Erőhatás, Lift
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m = 40 kg`
`g = 10\ m/s^2` (mondjuk... vagy amivel számolni szoktatok)
`a=2\ m/s^2`

Ha lefelé ZUHAN a lift (tehát g-vel gyorsul), akkor a belsejében a gyerek lebeg, súlytalan lesz. Vagyis olyan, mintha a gravitációból kivonnánk a gyorsulást, és azzal számolnánk az m·g-t: vagyis a súlya (amivel a mérleget nyomja) `m·(g-a)` lenne.

Ha felfelé gyorsul a lift, akkor pedig hozzá kell adni: `m·(g+a)`
3