Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika kisérettségi, magyarázat

Főoldal » Középiskola » Matematika
292
Csatolok pár feladatot, amikben valaki segítséget szeretném kérni (14, 16, 17, 18). Kérlek titeket, hogy aki segít lehetőleg lépésenként magyarázzattal együtt oldja meg a feladatokat, mert itt az a lényeg, hogy megértsem részletesen, csütörtökig
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek kisérettségi részletesen magyarázattal gyakorlás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
14.
a)
`((n - 2) * 180) / n = ((10 - 2) * 180) / 10 = (8 * 180) / 10 = 1440 / 10 = color(red)144`

b)
`m = a / (2 * tan (180 / n)) = 10 / (2 * tan (180 / 10)) = 10 / (2 * tan 18) = 10 / (2 * .324920) = 10 / .649839 = 15.388418`
`T = (a * m) / 2 * n = (10 * 15.388418) / 2 * 10 = 153.884177 / 2 * 10 = 76.942088 * 10 = color(red)769.420884`

c)
`(n * (n - 3)) / 2 = 2015`
`n * (n - 3) = 2015 * 2`
`n^2 - 3 * n - 4030 = 0`

`Delta = b^2 - 4 * a * c = -3^2 - 4 * 1 * -4030 = 9 - -16120 = 16129`
`n_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (3 +- sqrt(16129)) / (2 * 1) = (3 +- sqrt(16129)) / (2 * 1) = (3 +- 127) / 2`
`n_1 = (3 + 127) / 2 = 130 / 2 = color(red)65`
`cancel(n_2 = (3 - 127) / 2 = -124 / 2 = -62`
0