Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsen valaki!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
514
Két szám arány 5:7.
a) A nagyobb szám 56-tal több mint a kisebb szám. Melyik ez a két szám?
b) A kisebb szám 148-cal kevesebb mint a nagyobb szám. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a)
`{(x + 56 = y),
(x / y = 5 / 7):}`

`x / y = 5 / 7`
`7 * x = 5 * y`
`7 * x = 5 * (x + 56)`
`7 * x = 5 * x + 280`
`7 * x - 5 * x = 280`
`2 * x = 280`
`x = 280 / 2 = color(red)140`

`y = x + 56 = 140 + 56 = color(red)196`

Ellenőrzés:
`{:(x / 5 = 140 / 5 = 28),
(y / 7 = 196 / 7 = 28):} } ✓`


b)
(Tulajdonképpen tök ugyanaz mint az a) pont.)
`{(x + 148 = y),
(x / y = 5 / 7):}`

`x / y = 5 / 7`
`7 * x = 5 * y`
`7 * x = 5 * (x + 148)`
`7 * x = 5 * x + 740`
`7 * x - 5 * x = 740`
`2 * x = 740`
`x = 740 / 2 = color(red)370`

`y = x + 148 = 370 + 148 = color(red)518`

Ellenőrzés:
`{:(x / 5 = 370 / 5 = 74),
(y / 7 = 518 / 7 = 74):} } ✓`
Módosítva: 2 éve
0

Köszönöm!
0