Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
2730
A pattogatott kukoricát egyenes körkúp alakú tölcsérekben árulják.Három tölcsért készítenek egy 30cm sugarú körlapból úgy,hogy azt három egybevágó körcikkre vágják,majd összeragasztják.
a) Mekkora lesz egy-egy tölcsér magassága?
b) Legfeljebb hány liter pattogatott kukorica fér el egy ilyen tölcsérben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha már senki sem válaszol:
0

a) A 30 cm sugarú körlap kerülete 2*30*π=60π cm hosszú, és a vágással ez 3 egyenlő részre fog esni, tehát a körcikk köríve 20π cm hosszú lesz. Mivel összehajtogatás után ez pontosan ráfekszik a kúp alapkörére, ezért annak a kerülete így szintén 20π cm hosszú lesz. Ha az alaplap sugara r, akkor az alaplap kerüllete 2*r*π hosszú, ennek kell 20π-nek lennie, tehát

2*r*π = 20π, amire r=10 cm-es hosszt kapunk.

Azt kell még tudunk, hogy a kúp alkotója, az allapkör sugara és a testmagasság derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol az átfogó az alkotó. Ha a testmagasságot M-mel jelöljük, akkor Pitagorsz tételéből:

10² + M² = 30², erre M= 800 =~28,28 cm-es hossz adódik.

b) A kúp térfogata alapterület*magasság/3, vagyis 10²*π* 800 /3 cm³-es, ez kerekítve 2900 cm³, ami 2,9 dm³-nek felel meg. Mivel definíció szerint 1 dm³=1 liter, ezért a dobozba 2,9 liter kukorica fér.
(A pontos eredmény: π* 800 /30 liter.)
0