Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
512
Ebben a kettő feladatban tudna segiteni valaki?

1. Két zsebemben együttvéve 200 Ft van. Ha az egyikben levő összeg negyedrészét és még 20 Ft-ot átteszek a másikba, akkor mindkét zsebemben ugyanannyi pénz lesz. Mennyi pénz volt eredetileg a két zsebbe külön-külön?

2. Mekkorák egy háromszög szögei, ha az egyik szöge 20˚-kal nagyobb a másiknál és a harmadik szöge pedig 10˚-kal kisebb az elsőnél?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. feladat: Előszőr is x+y=200, tehát ebből y=(200-x) Ft, másodszor x-(x/4+20)=y+(x/4+20), azaz (3x/4-20)=(220-3x/4), rendezve ezt kapjuk, hogy (6x/4)=240, így 6x=960 → x=160 Ft volt az egyik , és y=(200-160)=40 Ft volt a másik zsebemben eredetileg!

2. feladat:
1. esetben: Legyen a három szög : x, (x+20⁰) és (x-10⁰) , ebből összeadással (3x+10⁰)=180⁰ → 3x=170⁰ → x=56,67⁰.
Ekkor 56,67⁰, 76,67⁰ és 46,67⁰ lesznek a háromszög szögei!
2. esetben: Legyen a három szög: (x+20⁰), x és (x+10⁰) , ekkor összeadással (3x+30⁰)=180⁰ → 3x=150⁰ → x=50⁰.
Ebben az esetben tehát 70⁰, 50⁰ és 60⁰ lesznek a háromszög szögei!
Mivel egyértelmű kikötés nem volt, így elvileg mind a két megoldásnak megfelelőnek kéne lennie.

Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos segítő)
1