Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni fizikából2?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
390
Egy reggel 8 órakor elkészített radioaktív minta aktivitása 10 órakor 100kBq (100000 bomlás/s) volt, ami 11 órára 85 kBq értékre csökkent. Mekkora az adott minta felezési ideje? Mennyi volt az aktivitása az elkészítésekor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Óránként az előző óráénak mindig 85:100=0,85 szorosan lesz.
Felezési idő kiszámítása: 0,85x=1/2=0,5 (az x az kitevő)
x=log(0,85)0,5=lg0,5/lg0,85=4,265 óra a felezési idő.
(0,85)-alsó index 0,85 alapú logaritmus 0,5
9-kor 100:0,85=117,647 kBq
Az aktivitása az elkészítésekor 8-kor 117,647:0,85=138,408 kBq volt.
0