Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni fizikaból1?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
390
Fotoeffektusnál mekkora a határhullámhossz arra a fémre, ahol a kilépési munka 0,9eV?
Mekkora mozgási energiával rendelkeznek a fém felületéről kilépő elektronok, ha 4,2*10ˇ15 Hz frekvenciájú fénnyel megvilágítjuk a felületet? A mozgási energiát elektronvoltban adjuk meg. Állandók: h=6,62*10ˇ-34 Js, 1eV=1,6*10ˇ-19 J
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`"h"="6,62"*10^-34 \ "Js"`

`c=3*10^8 \ "m"/"s"`

`W="0,9" \ "eV"="0,9"*"1,6"*10^-19="1,44"*10^-19 \ "J"`

A határhullamáhosszra van ugye egy olyan képletünk, hogy: `lambda=("h"*"c")/"W"=("6,62"*10^-34 \ "Js"*3*10^8 \ "m"/"s")/("1,44"*10^-19 \ "J")=color(red)("1,38"*10^-6 \ "m")`

A foton energiája: `"E"_"foton"="h"*"v"="6,62"*10^-34 \ "J"*"4,2"*10^15 \ "Hz"=color(red)("2,78"*10^-18 \ "J")` ez elektrovoltban kifejezve: `("2,78"*10^-18 \ "J")/("1,6"*10^-19 \ ("J")/("eV"))=color(red)("17,375" \ "eV")`

A kilépő elektron mozgási energiája: `"E"="17,375" \ "eV"-"0,9" \ "eV"=color(red)("16,475" \ "eV")`
0