Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány tömeg % -os a keletkezett oldat??

Főoldal » Középiskola » Kémia
1592
Összeöntünk 150g 10 tömeg %-os sóoldatot 250g 20 tömeg %-os sóoldattal. Hány tömeg % -os a keletkezett oldat?? Elmagyarázná valaki?? Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A tömegszázalék azt jelenti, hogy az adott oldat tömegének mekkora része oldott anyag, tehát a 150 gramm 10%-os oldatban 150*(10/100)=15 gramm oldott anyag található. Hasonlóan, a 250 gramm 20%-os oldatban 250*(20/100)=50 gramm oldott anyag található.
Amikor ezeket összeöntjük, akkor az oldatban 15+50=65 gramm oldott anyag lesz, az oldat tömege 150+250=400 grammos lesz, innentől már csak az a kérdés, hogy a 65 a 400-nak hány %-a; (65/400)*100=16,25%-a, tehát a keletkezett oldat 16,25 tömegszázalékos.
0