Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni!? KÉMIA

Főoldal » Középiskola » Kémia
812
10,0 g mészkövet oldottunk 1,03 g/cm3 sűrűségű 20,0 m/m%-os ecetsavoldatban. A folyamat végén az oldat még 5,00m/m% ecetsavat tartalmaz. Mekkora térfogatú oldatot használtunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
·Szia!

Kiderül a feladat szövegéből, hogy feloldódott az összes mészkő a savban.
Egyenlet: CaCO₃ + 2 CH₃COOH → (CH₃COO)₂Ca + CO₂ + H₂O, 10 g mészkő az (10/100)=0,1 mol.
0,2 mol ecetsav fogy el a reakció szerint, de (1,03·V) g oldatban volt (0,206·V) gramm ecetsav, tehát maradt → (0,206·V-12) gramm sav a folyamat végén!

Az oldat pedig (10+1,03·V-4,4) g lesz, mert ki kell vonni a fejlődő 0,1 mol-nyi szén-dioxidot az oldatból, ez eltávozik.
Most már felírható, hogy : (5,6+1,03·V)/100=(0,206·V-12)/5 , tehát ebből → 5,6+1,03·V=20·(0,206·V-12) , azaz 5,6+1,03·V=4,12·V-240, rendezve az egyenletet kapjuk, hogy 3,09·V=245,6 , amelyből V=79,482 cm³, ennyi volt tehát a felhasznált ecetsav mennyisége! :)

Remélem tudtam segíteni!

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos segítő, korrepetáló)
2