Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőmennyiség

Főoldal » Középiskola » Fizika
363
Sziasztok! SOS szeretnék segítséget kérni ehhez a három feladathoz.

7. Elhanyagolható hőkapacitású edényben 3 dl 20°C hőmérsékletű víz van. Legalább
mennyi 40 °C-os vizet kell hozzáönteni, hogy a végső hőmérséklet 25 °C legyen? A
víz fajhője 4200 J/(kg*°C).
8. Elhanyagolható hőkapacitású edényben 0,4 kg 0°C hőmérsékletű víz van. Ehhez
hozzáöntünk 0,8 kg 45 °C-os vizet. Mennyi lesz a keverék hőmérséklete?
9. 1,5 kg tömegű, 20 °C hőmérsékletű alumíniumlábosba 2 liter 60 °C-os vizet öntünk.
Mennyivel csökken a víz hőmérséklete, ha a környezettel való hőcserétől eltekintünk?
Az alumínium fajhője 900 J/(kg*°C), a vízé 4,2 kJ/(kg*°C).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
7.)
`"m"_1*("T"_x-"T"_1)=-"m"_2*("T"_x-"T"_2)`

`"0,3" \ "kg"*(25 \ °"C"-20 \ °"C")=-"m"_2*(25 \ °"C"-40 \ °"C")`

`"0,3" \ "kg"*5 \ °"C"=-"m"_2*(-15 \ °"C")`

`"m"_2=("1,5" \ "kg"*°"C")/(15 \ °"C")=color(red)("0,1" \ "kg")`



8.)
`"Q"_1="Q"_2`

`"m"_1*("T"_"x"-"T"_1)="m"_2*("T"_2-"T"_"x")`

`"0,4" \ "kg"*("T"_"x"-0 \ °"C")="0,8" \ "kg"*(45 \ °"C"-"T"_"x")`

`"0,4" \ "kg"*"T"_"x"=36 \ "kg"*°"C"-"0,8" \ °"C"`

`"T"_"x"=(36 \ "kg"*°"C")/("0,4" \ "kg"+"0,8" \ °"C")=color(red)(30 \ °"C")`



9.)
`"m"_"Al"*"c"_"Al"*("T"_"x"-"T"_"Al")="m"_"víz"*"c"_"víz"*("T"_"víz"-"T"_"x")`

`"1,5" \ "kg"*900 \ "J"/("kg"*°"C")*("T"_"x"-20 \ °"C")=2 \ "kg"*4.200 \ ("kJ")/("kg"*°"C")*(60 \ °"C"-"T"_"x")`

`1.350 \ ("kg"*"J")/("kg"*°"C")*("T"_"x"-20 \ °"C")=8.400 \ ("kg"*"J")/("kg"*°"C")*(60 \ °"C"-"T"_"x")`

`"T"_"x"="54,46" \ °"C"`

A víz hőmérsékletének csökkenése: `60 \ ° "C"-"54,46" \ °"C"=color(red)("5,54" \ °"C")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0