Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sos

Főoldal » Középiskola » Kémia
339
A metán Vizgőzzel a következÖ megfordítható reakcióban reagál: CH4(g)+ H2O(g)<=>
CO(g) + 3H2(g)
Milyen anyagmennyiség-arányban kevertük össze a metánt
és a vízgőzt abban az esetben, amikor adott
a
hömérsékleten kialakuló egyensúlyi gázelegyben hidrogén 30,0 V/V%-ban van jelen, és az egyensúlyi
elegy átlagos moláris tömege 13,20 g/mol? Határozza meg az egyensúlyi gázelegy anyagmennyiség-
százalékos összetételét! A folyamat egyensúlyi állandója
1200C-on,
K = 0,255 (mol/dm3)2
Mekkora az edény térfogata, mekkorák az egyensúlyi koncentrációk, mekkora az egyensúlyi elegy
nyomása?
Köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

1. rész megoldásai: Egyensúlyban 10 tf.% CO és metán, 30 tf.% hidrogén és 50 tf.% víz lesz jelen! :)
Módosítva: 2 éve
-1

Szia!

2. rész megoldásai: Ha x=1, akkor V=4,6018 dm3 lesz az edény térfogata és ekkor az egyensúlyi koncentrációk a következőek : (metán)=0,2173 mol/dm3 ; (víz)=1,0865 mol/dm3 ; (szén-monoxid)=0,2173 mol/dm3 és végül (hidrogén)=0,6519 mol/dm3 .

Az egyensúlyban 26,615 MPa lesz a nyomás! :)
Módosítva: 2 éve
-1