Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kérdés

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
Egy csoport a Diadalívet látogatta meg, az 50 méter magas épület tetején is van kilátó. Mekkora szögben látja innen a 182 cm szemmagasságú Péter a 300 méter magas Eiffel tornyot, ha a két épület távolsága 3 km légvonalban? Válaszodat egész fokra kerekítve add meg!

a) 3 fok
b) 7 fok
c) 6 fok
d) 5 fok

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem világos, hogy ha egészre kerekített eredményt akarnak, akkor mi a ménkűnek kellett a Diadalív és Péter magasságát is belekeverni?

Az Eiffel torony szemmagasság alatti része: `50 + 1.82 = 51.82 m`

Az Eiffel torony szemmagasság fölötti része: `300 - 50 - 1.82 = 248.18 m`

Az Eiffel torony szemmagasság fölötti része ekkora szögben látszik:
`\gamma_1 = arctan \frac{248.18}{3000} = arctan \ .08272666666666666666 \approx 4.72912024239016542360^circ`

Az Eiffel torony szemmagasság alatti része ekkora szögben látszik:
`\gamma_2 = arctan \frac{51.82}{3000} = arctan \ .01727333333333333333 \approx .98959068520639817760^circ`

Az Eiffel torony teljes egészében ekkora szögben látszik:
`\gamma = \gamma_1 + \gamma_2 = 4.72912024239016542360 + .98959068520639817760 = \color{red}5.71871092759656360120^circ`

Apró megjegyzések:
    • A mellékelt ábra méretarányos.
    • A kerekítést rád bízom.
    • Lehet ott az átverés, hogy valami nyakatekert logika miatt csak a szemmagasság fölötti részt kell beszámolni… Bár ha belenagyítunk az ábrába, világosan látszik, hogy a Diadalív síkja nem takarja ki az Eiffel torony szemmagasság alatti részét.
0