Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika doga HOLNAP! Nem értek semmit.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1054
Pótló témazárót írok holnap, van egy dolgozat ami alapján tudok készülni, de nem tudom hol milyen képleteket kell használni:( Légyszi segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, segítség
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
1.
a,
Súrlódási erő: tömeg * súrlódási együttható * gravitációs állandó
50*0.04*10 = 20 N

b,
F = m*a
20 = 50 * a
a = 0.4

c,
v = a*t
6 = 0.4 * t
t = 15 másodperc
s = v0*t + a/2 * t²
azért minusz lesz a 2. tag, mert lassul, nem gyorsul
s = 6*15 - (0.2)*15² = 45 m
2

1.
d része

F = m*a + Fsúrlódási
F = 50 * 2 + 20
F = 120
2

4. feladat

µ = 0,65
A súrlódás maximális értéke: Fs = µ·m·g
Amikor 'a' gyorsulással mozog a teherautóval együtt a láda, akkor legfeljebb ekkora erő hathat rá, ami csúszás nélkül gyorsítja.
Tudjuk, hogy a gyorsító erő ekkora: F = m·a
F = Fs
m·a = µ·m·g
a = µ·g

Vagyis 0,65*g lehet a maximális gyorsulása. (g=10, tehát a =6.5m/s²=23,4km/h)
2