Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges példa

Főoldal » Középiskola » Matematika
864
A menzán használt tálcák alakja az ábrán látható szimmetrikus sokszög. (Az adatok cm-ben értendőek.)
a.)Mekkora a négy egyenlő nagyságú tompaszög, ha a többi szög derékszög?

b.)Határozza meg a hiányzó oldalak hosszát egy tizedesre kerekítve!

c.)A menzán négyen tudnak leülni egy négyzet alakú asztalhoz. A tálcákat úgy helyezik el, hogy a „ferde” oldalaikkal páronként érintik egymást, és a leghosszabb oldaluk az asztal oldalegyeneseire esik. Az asztal területének hány %-át fedi le a 4 tálca?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Tudjuk, hogy az n oldallú sokszög belső szögeinek összege 180°*(n-2). Most hatszögünk van, így n=6, tehát a belső szögek összege 180°*(n-2)=720°. Ebből két szög 90°-os, tehát a maradék négy összege 540°, de mind egyenlőek, tehát ezt 4-gyel osztva kapjuk 1 szög nagyságát: 540°/4=135°, tehát a tompaszögek 135°-osak.

b), Húzzuk be a hatszög 60 cm-es oldalával párhuzamos átlóját, ekkor a hatszöget egy téglalapra és egy trapézra bontottuk. A trapéz két alapja 12 és 60 cm hosszú. Húzzuk be a 12 cm-es csúcsból induló magasságokat, ekkor a trapézt három részre osztottuk; középen egy téglalap keletkezik, a két szélén két egybevágó derékszögű háromszög. A hosszabbik alap középső része így 12 cm hosszú, a másik két rész összesen 48 cm-es, de ugyanakkorák, így 1 hossza 48/2=24 cm-es. A magasság a 135°-os szöget egy derékszögre és egy 45°-os szögre bontja, tehát a háromszög hegyesszöge 45°-os. Mivel tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért a derékszögű háromszög másik hegyesszöge is 45°-os (45°+90°+45°=180°), tehát a derékszögű háromszög egyben egyenlő szárú is. Az egyik szárat már kiszámoltuk az előbb, az 24 cm-es, így a másik szár is 24 cm hosszú. Így már minden adott, hogy kiszámoljuk a derékszögű háromszög átfogójának hosszát Pitagorasz tételének segítségével:

c² = 24² + 24² = 1152, ebből c= 1152 =~33,9 cm.

c) A tálca területét a részek területösszege adja meg:
-téglalap területe: 8*60=480 cm²
-trapéz területe: (12+60)*24/2=864 cm²
Tehát a tálca területe 480+864=1344 cm², négy ilyen tálca összterülete 4*1344=5376 cm².
Ha felrajzoljuk a négyzetet a négy tálcával, akkor azt láthatjuk, hogy a négyzet egy oldala 8+60+8=76 cm-es, tehát a négyzet alakú asztal területe 76²=5776 cm². Innentől már csak az a kérdés, hogy az 5376 hány %-a az 5776-nak, erre a válasz: (5376/5776)*100=~93,1%-a.
0