Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi felkészítő matek feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Egy derékszögű trapéz legnagyobb szoge 132°, rövidebb alapja 15 cm, rövidebb szára 6 cm.
Mekkorák a hiányzó oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Megint ugyanolyan derékszögű háromszöget keresünk a trapézban.
A rövidebb szára lesz merőleges a hosszabbik alapra.
Megint úgy, mint az előző trapézos példánál: a hosszabb alapon fekvő szög (180⁰-132⁰)= 48⁰ lesz és a megtalált derékszögű, trapézon belüli háromszögben, amelyben a hosszabb alap (15+2c) cm → tg 48⁰=(m/c) , de m=6 cm (mert a rövidebbik szár a trapéz magassága is egyben) → tg 48⁰=(6/c) , melyből c=(6/tg 48⁰)=(6/1,1106)=5,402 cm jön ki.

A hosszabbik alap így (15+1·5,402)=20,402 cm értékűnek fog adódni.
A hosszabbik szár pedig: most már Pitagorasz-tétellel → c²+ m²=b², innen → 5,402²+6²=65,182=b², négyzetgyök-vonással kapjuk, hogy : b=8,074 cm, ennyi adódik a másik szár értékének! :)

Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, matekos-kémiás)

Ui.: VF-től kérd az ábráját a derékszögű trapéznak! :)
Módosítva: 2 éve
0

(Ez nem válasz, hanem hozzászólás Ármós Csaba válaszához.)
Módosítva: 2 éve
0