Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi felkészítő matek feladat. Létszi segítsetek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
355
Egy szimmetrikus trapéz 8 cm hosszú szára 105°-os szöget zár be a 12 cm hosszú alappal.
Számítása ki a másik alap hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Csak egy eset lehetséges: a rövidebbik alap a 12 cm → a hosszabbik alap ekkor (12+2c) cm.
A másik szög a hosszabbik alapon (két ilyen van) (180⁰-105⁰)=75⁰, és cos 75⁰=(c/8), ebből → c=0,2588·8=2,071 cm.

Tehát a hosszabbik alap (12+4,141)=16,141 cm értékű lesz! Ábrát most nem rajzoltam, de ez lenne a levezetése anélkül.

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves kémiás-matekos)
0

(Ez nem válasz, hanem hozzászólás Ármos Csaba válaszához.)
0