Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segitseg!

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Ezt a feladatot es a megoldasait valaki eltudna magyarzani higyan kell?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem egy nagy művészet megoldani ezeket a feladatokat azért valljuk be :D

a.)
Kiszámolod először is az össz nyereményt majd elosztod az összes sorsjegy darabszámával majd kivonod a sorsjegy árából a kapott erdményt így megkapva a nyereséget.

`3*10.000.000=30.000.000 \ "Ft"`
`5*1.000.000 =5.000.000 \ "Ft"`
`6.000*10.000=60.000.000 \ "Ft"`
`20.000*5.000=100.000.000 \ "Ft"`
`30.000*1.500=45.000.000 \ "Ft"`
`100.000*1.000=100.000.000 \ "Ft"`
`50.000*800=40.000.000 \ "Ft"`
`650.000*500=325.000.000 \ "Ft"`
`750.000*300=225.000.000 \ "Ft"`

`sum:930.000.000 \ "Ft"`

Az egy sorsjegyre jutó várható nyeremény: `(930.000.000)/(5.000.000)=186 \ "Ft"`

A cég egy sorsjegyre eső nyeresége: `300-186=color(red)(114 \ "Ft")`




b.)
`"0,475"*"összköltség"=össznyeremény`

`"0,475"*300n="0,1"n*300+"0,125"n*500+2*1.000`

`"0,475"+300n=30n+"62,5"n+2.000`

`"142,5"n="92,5"n+2.000`

`50n=2.000`

`color(red)(n=40 \ db)`




c.)
Lehetséges esetek amivel ki jönne.
- 2 db 50 Ft-os
- 5 db 10 Ft-os és 1 db 50 Ft-os

Összes esetek szám: `(12*11)/2=66`

Értelemszerűen az 5 db 10 Ft-os és 1 db 50 Ft-os eset nem játszik hiszen csak két érmét vesz ki a zsebéből.

Így a másik eset kiválasztása `((7),(2))=21` fél.

A valószínűség tehát: `21/66=7/22=color(red)("31,8" %)`
0