Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1016
1,Az osztàlyok közötti bajnoksàgban 100 gyerek vett részt.50-en fociztak 45 en kosaraztak és 50 en röplabdàztak. 15 en mindhàrom labdajàtékban részt vettek. Hàny gyerek jàtszott pontosan 2 labdajàtékot?
2. A kézilabda meccsen a nézők 3/5 része 30 évnél nem idősebb. 0,12 40 évnél nem fiatalabb de 60-nàl nem idősebb.Ha a nézők 15 szàzaléka 30 es 40 év közötti akkor hàny szàzalékuk időssebb 60 évesnél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Ha kivesszük a 15 "túlbuzgó" gyereket, akkor 85 gyerek marad, ahol 35-en fociztak, 30-an kosaraztak és 35-en röplabdáztak. Ha ezeket összeadjuk, akkor 32+30+35=100-at kapunk, de ezek között vannak olyankok, akik kétszer lettek számolva, tehát őket egyszer le kell vonni. Értelemszerűen annyit kell levonni, hogy 85-höz jussunk, tehát 15-öt. Ez azt jelenti, hogy 15 gyerek lett kétszer számolva, így 15-en játszottak pontosan kétfélét és 85-15=70-en csak egyfélében vettek részt (hogy milyen arányban, az nem derül ki egyértelműen a feladatból).

2. A 3/5 rész az 100%*(3/5)=60%, a 0,12 az 100%*0,12=12%, a 15% pedig 15%, tehát a 60 évnél nem idősebbek a nézőtér 60%+12%+15%=87%-át foglalják el, tehát a 60 évnél idősebbek 100%-87%=23%-nyian vannak. (Megjegyzés: mivel "egész számú" emberek vettek részt nézőként a meccsen, ezért csak annyian lehettek, amennyinek a 60%-a, a 12%-a, a 15%-a és 23%-a egész, ez pedig csak 100-zal osztható szám esetén valósulhat meg, így legalább 100-an voltak a nézők és 100-zal osztható a létszámuk.)
0