Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
Egy derékszögű háromszög egyik szöge 26°-os. A beírható kör középpontját összekötjük a háromszög csúcsaival. Így három háromszöget kapunk. Határozd meg a háromszögek szögeit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csak 2 tudnivaló szükséges:
    • A háromszög belső szögeinek összege 180 fok.
    • A háromszögbe írt kör középpontja a belső szögfelezők metszéspontjában található.

`\hat{ABC} = 180 - \hat{CAB} - \hat{ACB} = 180 - 26 - 90 = 64`

`\hat{CAO} =\hat{BAO} = \hat{BAC} // 2 = 26 // 2 = 13`
`\hat{ABO} =\hat{CBO} = \hat{ABC} // 2 = 64 // 2 = 32`
`\hat{BCO} =\hat{ACO} = \hat{ACB} // 2 = 90 // 2 = 45`

`\hat{AOB} = 180 - \hat{BAO} - \hat{ABO} = 180 - 13 - 32 = 135`
`\hat{BOC} = 180 - \hat{CBO} - \hat{BCO} = 180 - 32 - 45 = 103`
`\hat{AOC} = 180 - \hat{ACO} - \hat{CAO} = 180 - 45 - 13 = 122`
1