Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás?

Főoldal » Középiskola » Kémia
437
Ötösöm lesz kémiából 49/A
Meg se merem mondani, hányszor próbáltam megoldani, mindig rossz megoldás jött ki.
Mi a megoldás? Egy 2 vegyértékű fém nitrátja hevítés hatására elbomlik, és fém-oxid marad vissza.... melynek tömege az eredeti vegyületénél 41,3%-kal kevesebb. Melyik fém nitrátjáról van szó?
Eddig jutottam el: M(NO3^- )=62 g/mol, M(O)=16 g/mol, Me=ismeretlen fém
100 g Me(NO3)2 bomlásakor 100-41,3=58,7 g MeO keletkezik!
A vegyület és a bomlástermék képletei: M(Me(NO3)2)= M(Me)+2x62=M(Me)+124g/mol,
M(MeO)=M(Me)+16 g/mol
1 mol mennyiségből 1 mol anyag képződött.
Me=?
vagyis: n(Me(NO3)2)= 58,7/M(Me)+16 * [M(Me)+124] mol
100=58,7/M(Me)+16 * [M(Me)+124]
...A megoldás a megoldókulcs alapján:137,5 g/mol, ami a bárium. De hogy vezessem le tovább? Kérem szépen a segítségeteket...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, fém-oxid, bárium, nitrát
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Csatoltam képet.
1